Την Τρίτη 7/2/2023, διοργανώθηκε το webinar “Πυροπροστασία Κτιρίων από Φωτιά Οφειλόμενη σε Ηλεκτρικά Αίτια“ από το ΕΛΙΠΥΚΑ σε συνεργασία με εξειδικευμένους  εισηγητές με αντίστοιχη εμπειρία στο αντικείμενο.

Το webinar κρίθηκε εξαιρετικά πετυχημένο και έλαβε πολύ θετικά σχόλια από τους συμμετέχοντες. Μάλιστα ήδη υπάρχουν πάρα πολλά αιτήματα για την επανάληψή του η οποία αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί από το ΕΛΙΠΥΚΑ.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε τις παρακάτω ομιλίες:

Ο κύριος Γιώργος Σαρρής, μέλος της Τεχνικής Επιτροπής ΕΛΟΤ/ΤΕ 82, παρουσίασε την πρόσφατη ηλεκτρολογική νομοθεσία για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και το πώς αυτή σχετίζεται με την πυροπροστασία.

Ο κύριος Αντώνης Σαλευρής, μέλος της Τεχνικής Επιτροπής ΕΛΟΤ/ΤΕ 82, μίλησε για τα μέτρα προστασίας από πυρκαγιά από ηλεκτρικά αίτια.

Ο Καθηγητής της  Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ κύριος Ιωάννης Γκόνος, επικεντρώθηκε στην σπουδαιότητα της συμμόρφωσης που πρέπει να διέπει το ηλεκτρολογικό υλικό σε σχέση με τις απαιτήσεις ηλεκτρικής ασφάλειας και σήμανσης, οι οποίες τίθενται από τα εναρμονισμένα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ο κύριος Παναγιώτης Κολιός προϊστάμενος στο τμήμα σχεδιασμού και ανάπτυξης στην εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΑΕ, μίλησε για τον αόρατο κίνδυνο φωτιάς που υφίσταται λόγω των αρκετών χιλιάδων μέτρων καλωδίων, που διαπερνούν τα δομικά στοιχεία ενός κτιρίου, όταν δεν υπάρχει συμμόρφωση με το Κανονιστικό Πλαίσιο.

Ο Δρ. Νικόλας Κόκκινος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΕΜΚΟ ΑΕ, μέλους του ΕΛΙΠΥΚΑ, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της φωτιάς λόγω κεραυνών σε κτίρια, χωρίς αντικεραυνικά συστήματα και παρουσίασε τις προσφερόμενες λύσεις προστασίας των ανθρώπων και των δομικών στοιχείων, σε περίπτωση που αυτό χτυπηθεί από ένα άμεσο κεραυνό.

Ο κύριος Χρήστος Παπανικολάου, Μηχανικός εκτίμησης κινδύνου πυρός στην HDI Global Hellas Branch και Υποστηρικτικό μέλος του ΕΛΙΠΥΚΑ, ανέλυσε τις παραμέτρους εκτίμησης ρίσκου φωτιάς από την πλευράς ασφαλιστικής εταιρίας όπως επίσης και μερικά από τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις ασφάλισης ενός κτιρίου έναντι του σχετικού κινδύνου.